4-kerken pad Broechem – Emblem

i.s.m. werkgroep Toerisme Ranst

afstand: 3 km NIET toegankelijk voor kinderwagens en mindervaliden

We vertrekken aan de ingang van de Broechemse Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte-Kerk, we gaan naar de achterzijde van de kerk en volgen eventjes in oostelijke richting de N116   richting  Nijlen.We steken onmiddellijk de straat over en draaien na de boekhandel naar rechts de Jules Persynstraat in.

Een honderdtal meter verder nemen we links de Vorstenjensweg, met typische arbeiderswoningen uit de vorige eeuw. Weer even verder gaan we links de Jozef De Voghtstraat in, de genoemd werd naar de Broechemse priester-dichter-prozaïst, die hier leefde van 1877 tot 1956.

Aan het einde van de straat nemen we linksaf de Emblemseweg, dewelke rechts overgaat in de Mollentstraat (genoemd naar het oude gehucht Moll-ter-Nethe).We gaan niet ver, want juist voor het huis met nummer 7, draaien we rechtsaf het karrenspoor in. Via tuinen en boomgaarden volgen we deze weg tot aan een T-kruispunt.

Nu nemen we rechts de veldwegel, om na ongeveer 250 meter vlak achter houten stallingen links langs een elzenhaag de weg te vervolgen langs weiden en akkers tot aan een betonbaantje, de Kreupelstraat, die we links opgaan.Na 150 meter, juist voorbij huisnummer 21, slaan we rechts de zandweg in. Een goede 250 meter verder kruisen we een ongebruikte militaire spoorweg. We volgen het pad steeds rechtdoor, richting Emblem kerk.

Wanneer de weg voorbij een alleenstaand gebouw met nummer 35 naar links wegdraait, gaan wij echter rechtdoor over een smal wegeltje, tot aan de rijksweg Lier-Oostmalle.We leggen bij het oversteken van deze drukke weg de noodzakelijke voorzichtigheid aan de dag, om praktisch rechtdoor, naast huisnummer 46, een smal pad te nemen, dat uitmondt in de Emblemse Dorpsstraat, waar we kunnen rusten aan de parochiekerk Sint-Gummarus.