4-kerken pad Emblem – Ranst

i.s.m. werkgroep Toerisme Ranst

afstand: 10,4 km NIET toegankelijk voor kinderwagens en mindervaliden

Staande aan het kerkportiek gaan we richting Lier, en volgen hierbij de Dorpsstraat. Juist voor het kruispunt met de Kesselsesteenweg, bemerken we het oud-gemeentehuis van Emblem. Nadien kreeg het de functie van OCMW en sinds kort herbergt het de gemeentelijke documentatiedienst.

We volgen de Dorpsstraat om de eerste straat rechts, de Stapstraat in te slaan, die ons brengt op de baan Lier-Oostmalle. We steken de drukke baan recht over om de Emblemseweg te nemen.Schuin rechts hebben we een prachtig zicht op de Broechemse Kerk, die boven de boomgaarden uittorent. Nadat we een oude militaire spoorweg hebben gekruist, nemen we even verder naar links de Tongelweg.

Zo komen we aan de Broechemsesteenweg, die we over steken om alzo in de Sint Gummarusstraat te belanden.De straat splitst zich even verder, en we nemen de linkse tak. Een goede 150 meter verder draaien we links, slalommend tussen houten hekjes, een fietspad op. Dit is het Safispoor, dat werd aangelegd op een oude spoorwegbedding, en dat toelaat aan de jeugd om op een veilige manier naar de scholen van Lier te fietsen.We volgen dit pad geruime tijd (1.500 meter) waarbij bij elke kruising een kleine slalom dienen te maken. Het pad eindigt aan de ring van Lier op de Mulderweg.

We volgen deze naar rechts tot aan een kruispunt met een baan Hagenbroek Noord die we rechts opgaan.Aan het volgende T-kruispunt draaien we links de weg Ranstsebinnenweg op en blijven deze volgen tot aan het volgende T-kruispunt met de Handboogwegweg die we links ingaan.Ongeveer 100 meter verder, juist voor hoeve met huisnummer 27, slaan we rechts de veldweg in en nemen we, even verder, het pad rechtdoor tussen de weiden.

Dit spoor eindigt in de Hondstraat, waar een terugblik een mooi uitzicht geeft op de Sint-Gummaruskerk van Lier. We steken de Hondsstraat schuin links over om via een baantje rechtdoor 350 meter verder de Ranstsesteenweg te bereiken ter hoogte van cafĂ© ‘De 4 gemeenten’. We steken de Ranstsesteenweg recht over en gaan de veldweg in waarnaast het bordje ‘private weg’ prijkt. Deze weg brengt ons langs Vremderhoeven naar de grote baan ter hoogte van een eenzame eik.

We steken over en nemen rechts de Van Den Nestlaan en volgen die geruime tijd langs de vroegere Britse militaire basis.Eens dit (gewezen) militair domein voorbij draaien we links het baantje de Slijkstraat in en blijven dit volgen tot aan het kruispunt ter hoogte van de voetbalterreinen van FC Broechem. Hier nemen we links het landelijk baantje de Abelebaan. Juist voorbij huisnummer 99 slaan we rechts een baantje in tussen sloot en serre. (Let op: het is niet breed en sinds Christus zijn er slechts weinig goede zielen gepasseerd

Eens dit wegeltje ten einde draaien we rechts het baantje op dat even verder overgaat in een zandweg. Aan de inrit van huis nummer 29 verandert de weg opnieuw in een smal baantje. Deze Marreweg mondt uit in een haakse bocht van de Veldstraat, dewelke we recht voor ons ingaan. In de verte zien we de kerk van Ranst, waar we rechtstreeks naar toe gaan, en bereiken zo het eindpunt van deze wandeling.