4-kerken pad Ranst-Oelegem

i.s.m. werkgroep Toerisme Ranst

Opgelet! de bewegwijzering ontbreekt aan de nieuwe brug over het Albertkanaal in Oelegem

afstand: 6,7 km NIET toegankelijk voor kinderwagens en mindervaliden

Op het dorpskruispunt van de kerk van Ranst vinden we een antieke wegwijzer, waarnaast een zeshoekig metalen bordje de vertrekrichting via de Schoolstraat aanduidt. Aan het verhoogde kruispunt Zevenbergenlaan – Dennenlaan gaan we rechtdoor de Kasteeldreef in. Links zien we kasteel van Zevenbergen, en rechts, tegenover de ingang ervan, de grot van Onze Lieve Vrouw van Lourdes.

We gaan echter rechtdoor; omzeilen de slagboom en trekken in de richting van het bos. Een 500 meter verder, even voorbij de volgende slagboom verlaten we de hoofdweg en draaien rechts de kleine boswegel in.We volgen dit pad tot het uitkomt op een kleine asfaltbaan, de Schawijkstraat, dewelke wij rechts opdraaien.

Even verder, aan het nieuwe kerkhof van Ranst, draaien we niet mee met de baan, maar wandelen rechtdoor op een nieuw aangelegde zandweg. Dit pad dat het Floerenbos doorloopt, eindigt op het talud van de baan naar Oelegem. We wandelen links de brug van de Boudewijnsnelweg op. We volgen deze straat, de Vaartstraat totdat we achter nummer 116 A links een zandweg met sintels (de Hoogenaerdseweg) opmerken. (let op bij het oversteken van de straat !) We volgen deze weg tot op het einde.

Daar draaien we rechts het asfalt van het Ginnegemveld op.Na een bocht naar links en enkele kronkelingen eindigt deze op de baan Oelegem-Wijnegem.We draaien rechts de brug over het Albertkanaal op. Nog voor we terug beneden zijn draaien we scherp rechts en nemen het smalle asfaltbaantje met scherpe helling. Fietsers maken hier best een oordeelkundig gebruik van hun remmen teneinde een frisse duik in het kanaalwater te vermijden.

We volgen links de kanaaldijk tot het asfaltbaantje links met de naam Everhoek. Juist voor het bordje ‘Privaat domein’ draaien we rechts de Louis Ecranlaan in. Even verder kruisen we de Herbsteinlaan. We wandelen rechtdoor tot aan nummer 5 de baan naar links bocht, wij wandelen echter rechtdoor over een smal paadje.

Dit mondt uit in de Oudstrijdersstraat, welke wij links indraaien. We komen aan het nieuwe rondpunt, waar wij onmiddellijk na het benzinestation rechts de Rundvoortstraat indraaien.Via de eerste straat links, de Achterstraat, stevenen we recht op de kerk van Oelegem af.