4-kerkenpad Oelegem – Broechem

i.s.m. werkgroep Toerisme Ranst

Opgelet! de bewegwijzering ontbreekt aan de nieuwe brug over het Albertkanaal in Oelegem

afstand: 5,3 km NIET toegankelijk voor kinderwagens en mindervaliden

Wanneer we ons vlak voor de Kerkpoort bevinden, steken we het plein over, om naast café Boerenhof (met authentiek interieur) de Kerkhofweg in te slaan.We passeren de stenen molen en de begraafplaats van Oelegem. Wanneer het asfalt naar links bocht, gaan we rechtdoor en beklimmen de dijk van het Albertkanaal.

Hier gaan we links tot aan de ijzeren brug die we onderdoorgaan, en beklimmen via de betonnen trap of het steile weggetje. We steken het kanaal over en volgen deze weg (Oelegemse steenweg) geruime tijd. We merken links een enorm spaarbekken van de Antwerpse Water Werken. We steken de Boudewijnsnelweg over en draaien onder aan de brug onmiddellijk naar rechts, een oud kasseibaantje op.

Even verder, ter hoogte van de autosnelweg, ruimen de kasseien plaats voor een zandwegeltje, hetwelke enige tijd evenwijdig aan de autoweg loopt. Eens de zandweg overgaat in een landelijk asfaltbaantje zien we rechts een hoeve welke omzeggens bijna gekleefd is aan de verhoogde berm van de autostrade.

Een 100-tal meter verder, aan het einde van de bosrand, draaien we links de veldwegel in, om dan nog onmiddellijk links het bos in te draaien. Deze boswegel mondt uit op het golfterrein, hetwelk we oversteken om alzo langs de linkerzijde van  de alleenstaande hoeve ons pad rechtdoor te vervolgen.Links van de weg hebben we een prachtig zicht op kasteel ‘Bossenstein’ met één van Vlaanderens mooiste ‘donjons’ (woontoren).

Het te volgen pad stevent nu recht op de kerk van Broechem af. Hierbij kruisen we een betonbaantje (de Bistweg) en volgen rechtdoor de zandweg met aan de linkerzijde nog enkele holes van het golfterrein.Ter hoogte van serres gaat het zandweggeltje over in een asfaltbaan, hetwelk wij volgen tot aan het kruispunt met de Kapelstraat.

We steken deze over en nemen het smalle zandpadje. Aan het T-kruispunt gaan we even links, we komen op de Lostraat die we rechts opdraaien om zo de kerk van Broechem en het Gemeentplein te bereiken.